Ändra dåliga vanor

Ni vet hur bra man är när man alltid lyckas hamna i dom dåliga vanorna, de gör jag hela tiden. Jag vill ändra på mig, ändra hur jag äter, motionerar och allt där till, för min kroppsskull och ett hälsosammare liv och mer vältränad kropp, men det håller i sig minst en vecka sedan faller jag tillbaka till mitt vanliga jag, ingen motion förutom att rida och gå ut med hunden, äter samma onyttiga mat full med för mycket dåliga saker, socker, godis, chips och allt sådant.. Men något jag faktiskt kan hålla mig till är att äta godis och gott på helgerna och inte vardagarna, okej, jag har varit extrempt dålig dom närmsta två veckorna, och jag hatar att jag fallit tillbaka, jag som har brukat varit duktig med detta.
 
När jag var yngre så var jag alltid smal som en pinne, kunde äta ALLT utan att ens gå upp ett gram, skönt då tycker jag, men samtidigt rätt jobbigt. inga kurvor, ingen rumpa, ingenting hage jag, dock var jag vältränad på den tiden också. Sedan fick jag problem med sköldkörtel och då sa det pang, jag kurvade på mig och gick helt plötsligt upp i vikt bara jag kollade på en chokladkaka, nu ska jag inte heller påstå att jag är väldigt rund heller, men jag känner mig rund för att jag tidigare varit smal och vältränad, och självklart så jämför jag mig med mitt gamla jag. Jag vill hitta tillbaka, tillbaka till när jag faktiskt hade en kropp jag trivdes med, och nu skyller jag inte heller allt på min sköldköttel som är en stor bov i det hela, men jag kan erkänna att med åren har jag blivit lat, väldigt lat. 
 
Efter gymnasiet, när man haft hästlektioner, ridit monté och ridit många hästar varje dag nästan så hölll man konditionen uppe, styrkan och allting, sedan tog jag studenten och satt hemma arbetslös och tappade allt, jag måst erkänna att jag skäms, jag var arbetslös näst in till ett år efter studenten för att jag inte orkade lägga ner tid på att söka jobb, och dessutom var det svårt för mig, jag tycker det var jobbigt att ringa framförallt, hatade att ringa till folk jag aldrig pratat med tidigare.. Det tog mig två månader innan jag ens vågade ringa till min sambo... Och dessutom hatar jag förändringar, eller jag gjorde då och gör lite nu också. Är rädd förstora förändringar i mitt liv, och detta gjorde att jag inte vågade söka jobb och inte heller ta körkort, det är svårt att förklara. Men det var tufft och svårt och ännu jobbigare blev det när alla pressade mig och inte förstod mig, det gjorde det ännu svårare, faktiskt.
 
Men jag lyckades ta körkort, men jag har inte blivit av med latheten som fortfarande sitter i. Och det är just detta jag vill bli av med, jag vill bli av med mitt det är 'falla tillbaka till gamla mönster'. Jag måste börja lova mig själv att ta hand om mig, både fysiskt och psykiskt. För som många vet så har jag drabbats av panikattacker och jag har även ont i varje kroppsdel jag äger på min kropp, jag stressar för mycket och stressen leder till ännu mer smärta, jag går med konstant smärta. Vissa dagar är bättre en andra och vissa dagar är sämre en andra, men jag har lärt mig hur min kropp och mitt huvud fungerar så jag har nu bestämmt att det är dags för, förändring och det kommer självklart ske gradvis, för att min kropp ska orka hänga med och kunna ställa om sig, lika så mitt huvud. 
 
Mina planer är att:

➤ Komma ut på längre promenader, minst 2-3 gånger i veckan. Detta kan låta lite för vissa, men för mig är det mycket, jag känner som denna vecka att jag möjligtvis kan orka med en promenad, men jag kan behöva ligga hemma i sängen dagen efter. Varje dag är en fight och alla dagar är annorlunda. Men promenader är ett stort mål.

➤ Lägga till hälsosammare kost till frukost, lunch och middag. Framför allt frukost då min frukost just nu består av ett glas o'boy... och jag skippar lunch och äter middag när sambon kommer hem för då är jag 'tvungen' att laga mat och äta den... Så kosten och allt med mat ska jag ändra på och bli bättre på!

➤ Tänka mer på mitt upplägg om dagarna, planera väl. Tänka på att allt jag gör tar lite längre tid en vanligt, pga kroppen. Planera ordentligt, tänka efter innan jag bokar upp mig på saker och låta mig själv ha pauser under dagarna för att orka med allting. Och största målet är ändå att inte planera in för mycket, så jag måste stressa. För stressen leder till ännu mer ont och smärta.

➤ Komma ihåg att andas, tillåta mig själv att det är okej att ha ont och behöva ha en hel dag till att återhämta sig och bara göra det jag vill. Det är okej, och det är absolut inget fel med det. Jag må se pigg och glad ut på utsidan men insidan skriker av smärta. Och det är okej, sålänge jag fortsätter och är villig att kämpa för mig själv. 
____________________________________________________________________________________________

Jag känner att det är hyfsat bra mål och jag känner att jag kan genomföra dom, det kommer ta tid. Men jag är inställd på att klara det, och för många kan detta låta enkelt, men inte för mig. Det är svårt, otroligt svårt och det är det som gör att många inte förstår att det tar extra tid för mig att åka och handla, eller att gå promenad eller att städa. All smärta/sjukdommar behöver inte alltid synas utåt, men dom känns inåt. Så för mig så är det här bra satta mål, och jag ska och jag vill uppnå dom. Det får ta den tid det dag, varje dag kommer vara en kamp men jag vet att denna kamp kommer leda till något mycket bra och min kropp och hjärna kommer tacka mig en vacker dag.
 
Jag får försöka intala mig denna text på denna bild:
 


Amanda & ridtravaren Lilleman    •  

Hoppsan.... liten påminnare där till mig också.... MÅSTE Börja röra mig mer nu när jag inte längre jobbar med hästar.

Svar: Jaa, på nått sätt så känns det alltid lite bättre att röra lite extra på sig, liksom hålla igång det lilla man har i kroppen..:-)
Marica Lindberg

Jennie    •  

väldigt bra mål, känner igen mig med att knappt röra på mig. nu har jag ju en hund som är motivationen till att gå på promenader, men hoppas du hittar en annan motivation!

Lina    •  

Låter ganska likt mig, när jag var liten var jag pinnsmal, allt jag åt bara försvann och man var mer igång.
När man slutade skolan så blev man latare men försöker ändra på det, hade gärna gymmat men har inte tiden med jobb och två hästar + hund. Ska man hinna får man nästan ha ett litet gym hemma.

Men tycker det är bra mål, man måste intala sig själv att man klarar av det och ha små mål som man sedan kan öka på =)

(förresten, hur går det med haeadern? =D )

Svar: Verkligen, och små mål i min värd blir rätt stora med tanke på att allt tar lite extra tid pga min kropp.. :(
jag pysslar för fulla muggar, skickar en sneakpeak ikväll :D
Marica Lindberg


Kom ihåg mig?
Här skriver du lite information om dig kanske, vad din blogg handlar om och något om dig? Skriv vad du vill eller skriv ingenting alls. Kram HannaVic.se